Textbook Sauvignon Blanc: Catleya Freamat alb 2014

vineri, 12 iunie 2015

In zilele noastre, sa bei un Sauvignon Blanc bun a devenit o obisnuinta. Sa gasesti insa un SB clasic, old school, fara exotisme de tot felul si intensitate de-ti ia nasul din loc, nu este o sarcina din cale-afara de usoara. Mai ales la noi, unde acest gen de vin pe steroizi castiga teren din ce in ce mai mult.

Astfel, atunci cand am incercat noul Freamat alb, semnat Catleya, am ramas oarecum surprins. Nu tu fruct al pasiunii, nu tu note ierboase peste limita suportabilitatii, nu tu intensitate extrema, nu tu acel gen de aciditate care tinde, de multe ori, sa dezechilibreze vinul pe final. In sticla cu pricina, am gasit un SB de intensitate medie, retinut, cu note dominante de soc, fructe albe coapte, adieri minerale si aluzii elegante de grapefruit. Corpolenta medie, foarte bine controlata, evolutie liniara, fara acea expansivitate care iti poate crea iluzia unei false complexitati. Aciditate medie, perfect integrata in finalul destul de lung, dominat de note citrice care provoaca salivatie. Nivel de alcool decent si mai rar intalnit (12%), care nu devine intruziv nici o clipa.

Un vin extrem de echilibrat, perfect pentru diverse asocieri gastronomice. Pe undeva, mi-a amintit de un Sancerre incercat cu ceva timp inainte. Cred ca are mai multe in comun cu Loara decat cu un Bordeaux, de exemplu. Rara avis in peisajul SB-urilor autohtone si un vin care a urcat cu repeziciune in topul preferintelor personale. Chapeau, Laurent Pfeffer!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp