Tavoleto Nebbiolo d'Alba 2012 - Tenuta Carretta

joi, 2 aprilie 2015

Mereu am avut o slabiciune pentru acest soi piemontez pe numele lui de scena, Nebbiolo. Este principalul "vinovat" pentru obtinerea celebrelor vinuri Barolo si Barbaresco. Mereu m-a frapat si fascinat deopotriva usurinta prin care combina delicatetea si fragilitatea cu forta bruta, cateodata de-a dreptul monstruoasa. Mereu l-am vazut ca pe un Pinot la puterea a cincea sau un Beaujolais la puterea a zecea

Acest Nebbiolo produs de Tenuta Carretta, mi-a picat in mana (si in gura) prin amabilitatea celor de la Unvinpezi. Voi folosi recenzia facuta cu acea ocazie:

"Dupa ce am incercat acest Nebbiolo, pot spune cu siguranta ca sintagma "baby Barolo" i s-ar potrivi de minune. Olfactiv, am fost chiar impresionat de precizia prin care aromele vin in valuri de intensitate medie: note pamantoase, cirese, fragute, condimente, frunze vestejite si petale uscate de trandafir. La nivel gustativ, lucrurile stau la fel de precis, cu mult fruct light dar bogat si suculent. Aciditate buna si o structura taninoasa tipica soiului, care iti prinde papilele ca un cleste. Finalul mediu readuce atacul de cirese, dublat de aluzii fine de condiment. Va recomand o aerare de cel putin jumatate de ora inainte de consum.

De obicei, un Nebbiolo d'Alba se prezinta ca fiind o varianta ceva mai abordabila decat un Barolo si de consumat inaintea fratelui sau mai mare. Totusi, in acest caz, am sesizat o structura asemanatoare cu mai marii zonei, structura care a ramas intacta chiar si a doua zi. Din fericire, fructul face fata cu brio avalansei taninoase si cred ca in circa 8-10 ani va fi o simbioza aproape perfecta. Un vin foarte bun, nu din cale-afara de ieftin dar care poate constitui o reusita introducere in universul Barolo sau Barbaresco.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp