De ce am ales Beaujolais

joi, 23 aprilie 2015

Dupa cum am anuntat deja, in luna mai voi organiza o degustare inedita, a carei tema va fi Beaujolais. Va fi primul eveniment de acest gen organizat de mine, asa ca invoc un dram de clementa in cazul in care vor apare unele stangacii :)

Intalnirea va avea loc in data de 9 mai, in incinta wine bar-ului 1000 de Chipuri (Hotel Caro, Bucuresti). Locatia mi se pare extrem de potrivita pentru astfel de manifestari, in detrimentul unui restaurant clasic, de exemplu. Tariful este 170 lei/persoana, in care va intra si o mica tratatie "solida". Vinurile care vor delecta audienta (sper) sunt urmatoarele:

2014 Domaine des Nugues Beaujolais Villages Blanc
2013 Jean-Paul Brun Moulin a Vent (Terres Dorees)
2013 Jean-Claude Lapalu Brouilly Vieilles Vignes
2013 Domaine Piron-Lameloise Chenas Quartz
2013 Domaine Dominique Piron Morgon Cote du Py
1988 Pierre Guerin Moulin a Vent
1983 Dave Saint-Amour Tete de Cuvee
1978 Andre Demont Cote de Brouilly

+ alte 2 vinuri pe care le veti descoperi la momentul degustarii

Initial, vinul alb al degustarii trebuia sa fie tot 2013, dar mi-a fost trimisa varianta 2014. Asta este, ne descurcam cu ce avem. Din punctul meu de vedere, atractia serii va fi reprezentata de exemplarele vechi aruncate in lupta. Sunt foarte constient de riscul implicat si as dori ca acest risc sa fie constientizat de toti cei prezenti la fata locului. Indiferent de regiunea din care provin, vinurile vechi au fost, sunt si vor fi un joc de noroc. Pana nu pariezi, nu vei sti daca ai castigat sau ai pierdut. In orice caz, pot spune ca sunt mandru de aceste achizitii, deoarece astfel de vinuri sunt extrem, extrem de rare si aproape inexistente in ofertele comerciantilor de pretutindeni. Dar cum sunt baiat descurcaret si cu fler pentru surse de incredere, am reusit performanta de a gasi 3 exemplare mature din aceasta regiune necunoscuta pentru foarte multi. Nu pot spera decat ca norocul ne va surade si vom avea parte de surprize neasteptat de placute.

De ce am ales Beaujolais? Stiu ca am riscat alegand aceasta zona. Cei mai multi au auzit de Beaujolais doar prin intermediul infamului Nouveau. Nu va faceti griji, situatia este aceeasi peste tot, nu doar aici, in landul mioritic. Dupa cum spuneam, in afara de Nouveau, nu se stiu prea multe despre Beaujolais. Ei bine, "Bojo" inseamna mult mai mult decat Nouveau. Pentru mine, este clar ca acest Nouveau a avut o contributie uriasa la aruncarea in intuneric a regiunii. Cu toate ca este un instrument de marketing de succes, a avut si un efect devastator: vinurile adevarate de aici au fost date uitarii, avand parte doar de mentiuni disparate sau fiind cautate doar de catre maniacii in cautare de altceva. Pentru ca, atunci cand ajungi in zona Cru Beaujolais, totul se schimba radical. Aici, in cele 10 zone desemnate Cru, sta inima fiului sarac al Burgundiei. Aici se face vin serios, cu potential ridicat de invechire. Aici, soiul Gamay se exprima la adevaratul potential, chiar daca nu atinge nivelul de complexitate al unui Pinot Noir. Aici veti gasi producatori care imbina traditionalul cu modernismul, fara a stirbi catusi de putin din caracterul si specificul regiunii. Indiferent de stilul de vinificatie, aici nu veti gasi bombe moderne de fruct, concentratie uriasa si niveluri insuportabile de alcool. Aici veti intalni mereu acelasi vin foarte usor de baut, proaspat, de cursa lunga, dar capabil de complexitati nebanuite daca i se acorda timp. De fapt, cei care au incercat exemplare mature, ajung mereu la aceeasi concluzie: un Gamay matur este similar in exprimare cu un Pinot Noir matur.

In concluzie, am vrut sa va ofer sansa de a experimenta altceva in afara de eternele Bordeaux, Burgundia sau Rhone. Bineinteles, voi reveni mereu la obsesia mea legata de Bordeaux, dar in acest moment doresc ceva inedit. Imi place riscul si in asta cred ca sta frumusetea vinului. Doar in acest mod se pot descoperi minunatii pe care le-ai ignorat cu gratie in trecut. La fel de adevarat este ca te poti lovi de o dezamagire crunta. Dar sa nu ne gandim la asta acum si sa fim optimisti. Si sa nu uitam ca nici o regiune viticola din lume nu este ocolita de ceea ce am subliniat mai sus. Indiferent de numele pe care-l poarta sau de prestigiu.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp