Chateau Haut Cormier 2011 - Bordeaux (Franta)

miercuri, 9 iulie 2014

Impuscat la reducere in Lidl, pentru modica suma de 14 lei. Stiu ca in ultima vreme, multi considera ca portofoliul de vinuri din acest magazin a scazut la nivel calitativ dar eu inca sunt de parere ca pot fi gasite destule chilipiruri. Criteriul de baza ramane, ca si pana acum, selectia atenta si riguroasa din partea celui care cumpara. Ok, recunosc, in acest caz am avut in cap mai mult pretul, pentru ca celelalte elemente din ecuatie imi spuneau altceva: proprietate dintr-o apelatiune generica, an mediocru, teoretic este mai bine sa stai deoparte. Dar cum, pana in acest moment, nu am avut surprize cu adevarat neplacute cu vreun Bordeaux din Lidl, mi-am zis ca nu as avea prea mult de pierdut. Si nu in ultimul rand, parerea mea a ramas neschimbata in privinta vinurilor din aceasta zona: in ultimii ani, la nivel inferior de clasificare, treburile stau din ce in ce mai corect si decent. Exista destui producatori care isi dau interesul sa nu scoata o posirca ordinara. Da, chiar aici, intr-o regiune in care foarte multi cred in continuare ca nu prea exista viata dupa cru classe si unele cru bourgeois. Ei bine, dupa cum ar spune englezul: I beg to differ.

Culoare rubiniu intens, care tipa Bordeaux din toti rarunchii. Initial, nasul este dominat de note florale si de fruct rosu light, murele preluand initiativa. Exista si ceva pruna proaspata pe acolo, care vine la pachet cu nuante vegetale si usor condimentate. Gustativ, atacul initial este usor fructat, diafan, foarte light in abordare; aciditatea este medie, mijlocul decent, iar finalul aduce in prim plan o structura taninoasa destul de bine infipta, plus o serie de note verzi oarecum inevitabile in contextul anului, dar nu din cale afara de deranjante. Important este ca aceste nuante verzi-vegetale nu domina peisajul, pentru ca postgustul revine pe coordonatele fructate, unde ciresele negre sunt vioara intai.

In concluzie, un vin extrem de simplu, putin rustic in exprimare dar, per total, bine realizat si sincer. In acest caz, simplitatea este un atu, fiind de apreciat faptul ca vinutul in cauza nu incearca nici o clipa sa para mai mult decat este. Nu exista nici o urma de lemn sau de chipsuire inutila, doar pentru a crea falsa impresie a unei complexitati fortate. Neasteptat de old school si da, pot spune ca poate fi identificat destul de usor ca fiind un Bordeaux. Are acea prospetime si senzatie racoritoare prin care vinurile de aici si-au castigat initial reputatia. In timp, lucrurile s-au schimbat destul de mult dar este placut sa stiu ca inca mai exista destule vinuri care pot insoti fara probleme o masa simpla, de zi cu zi.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2010 Vinul si Pasiunea | Layout by Atomic Website Templates | Distributed by: best minimal blogger theme free blog template html codes | best vpn galaxy s2 best vpn l2tp